Til Toppen
  • 0
    Favoritt
  • Klikk & hent
  • 0
    Handlekurv

Viktig om trygge leker

Er lekene du kjøper trygge?

Det første du bør vite er om butikken der du handlet faktisk er norsk. Dette fordi det bare er norske butikker som er pålagt å følge norsk lov om sikkerhet og leker. Om butikken oppgir et norsk organisasjonsnummer, så er dette en god indikasjon på at butikken opererer i Norge og at varene de selger er, eller kan bli, kontrollert av norske myndigheter.

Sprell.no er en norsk nettbutikk. Hovedkontor og lager ligger i Grini Næringspark på Østerås i Bærum, og vi har et godt samarbeid med norske tilsynsmyndigheter.

I Norge er det et krav at alle leker til barn skal være "CE"-merket. Dette er en europeisk merkeordning der produsenten av leken garanterer at leken er godkjent for salg i EU og EØS. I og med at det er produsenten av leken som selv bestemmer om produktet kan CE-merkes, så er et slikt merke ingen garanti for at myndighetene faktisk har godkjent produktet. Det finnes en rekke standarder i EU som skal hjelpe produsenter å bestemme om et produkt kan "CE"-merkes eller ikke. De to viktigste standardene for leker heter EN 71-1 og EN 71-3.

Hos Sprell skal alle lekene vi selger være trygge. Med trygge leker, mener vi leker som i minimum tilfredsstiller alle norske og europeiske sikkerhetstandarder.

I Sprell er vi dessuten særlig opptatt av hvilke kjemikalier barn kommer i kontakt med. Sengetøy, klær, kremer, såpe, osv., er alle varegrupper som vi mener foreldre bør være oppmerksom på. Men også drikkeflasker i plast og plastemballasje til mat kan inneholde farlige kjemikalier, som kan lekke ut, for eksempel i mikrobølgeovnen eller i fryseren. Dette er ofte produkter som ikke er klassifisert som leker, og som i noen tilfeller ikke er underlagt like strenge grenseverdier for kjemikalier.

At leker ikke skal inneholde farlige kjemikalier er en selvfølge. Mange har hørt om Pftalater. Dette er et stoff som tilsettes plast for å gjøre den myk, og er i dag forbudt i leker. Men listen over farlige stoffer er mye lenger: Bly, kvikksølv, arsen, kadmium, krom, strontium... og mange flere stoffer er enten forbudt, eller det gjelder strenge krav til innhold i leker. Kemikalier er et område der det stadig kommer nye og strengere forskrifter, og det er viktig at butikken der du handler leker holder seg oppdatert på området.

Leker i naturmaterialer, for eksempel treleker, eller stoffleker som følger øko-tex standardene er gode valg om man ønsker å redusere faren for at barn eksponeres for farlige kjemikalier. Å kjøpe leker fra europeiske produsenter mener vi også reduserer faren, i og med at produsentene da er helt avhengige av at lekene følger de europeiske reglene.

Hos Sprell har vi et stort utvalg av treleker, de aller fleste fra europeiske leverandører. Alle våre treleker er malt med giftfrie, miljøvennlige farger. De er selvfølgelig også testet i forhold til svelgbare smådeler og støy.

Et godt råd til slutt er å alltid følg aldershenvisningen. Dette gjelder særlig for barn under tre år, men også for eldre barn finnes det leker som er godkjent bare fra visse alderstrinn.

Kos deg med handelen. Hos Sprell skal du føle deg trygg på at produktene du finner er trygge. Vi håper du finner noe du liker.


Hege Arnesen
Gründer og daglig leder


Nytttige linker om trygge leker:
www.dsb.no
www.miljødirektoratet.no
www.erdetfarlig.no/produkter/leketoy

meld deg på nyhetsbrev
tilbud, nyheter, konkurranser og eksklusive rabatter


Sprell - kvalitetsleker og barneromsinteriør siden 1995
© Copyright Sprell AS - org.nr. 914 595 010 - Grini Næringspark 10, 1361 Østerås