Sprell logoSprell logo
Bruk hodet, bruk hjelmBruk hodet, bruk hjelm
Bruk hodet, bruk hjelmBruk hodet, bruk hjelm

Bruk hodet, bruk hjelm

Barn elsker fart og spenning og da er det selvsagt viktig å beskytte hodet.

Barn elsker fart og spenning, enten det er på sykkel, sparkesykkel eller skateboard. Uavhengig av hva man bruker for å kjøre fortest i gata eller rase nedover bakken, er beskyttelse av hodet viktig. Hodeskader er blant de mest alvorlige skadene ved sykkelulykker, og en sykkelhjelm kan redusere risikoen for hodeskader med 60 til 80 prosent. Det er 10 ganger så stor fare for å få en hodeskade i en sykkelulykke når man ikke bruker hjelm.

Hvorfor bruke hjelm

En hjelm forhindrer ikke at man faller av sykkelen, men den kan gjøre skadeomfanget mye mindre. Sykkelhjelmen fungerer litt som en støtdemper for hodet, og reduserer trykket hodet blir utsatt for ved støt. Når hjelmen utsettes for et støt vil denne kraften spre seg utover hjelmens overflate. En hjelm har en større overflate å spre denne kraften utover på sammenlignet med et hode, på den måten vil hjelmen redusere risikoen for både mindre og mer alvorlige hodeskader.


Hvordan velge riktig hjelm

Det er flere ting å huske på når man skal velge en ny hjelm til barnet. Først og fremst må den passe barnets hode og sitte komfortabelt. Det er også viktig at hjelmen sitter riktig på hodet, hvis ikke har den liten effekt. Pass på å sjekke at hjelmen dekker pannen, issen, tinningen og bakhodet. Den må også sitte skikkelig under haken, kun et par fingre skal få plass under hakereima. Husk at hjelmen skal sitte godt fast, men behagelig på hodet. Den skal bare så vidt kunne skyves fram og tilbake. Hvis du skal finne en ny hjelm til barnet ditt er det lurt å skaffe en hjelm som barnet liker. Et godt tips er derfor å la barnet få være med å velge, slik at de får en hjelm de har lyst til å bruke.

Når bør du bytte ut sykkelhjelmen?

Akkurat som barnas sykkel og klær må barnehjelmen byttes ut med jevne mellomrom. Hjelmens beskyttelsesevne og kvalitet reduseres ikke bare ved støt, men også ved helt vanlig bruk. Både polstring og plastkonstruksjon blir dårligere over tid. Materialene påvirkes også av tørt, varmt vær og sollys.

Hvis hjelmen mistes i bakken flere ganger eller utsettes for støt vil den indre kjernen gradvis miste evnen til å forebygge hodeskader ved en ulykke. Du bør derfor jevnlig sjekke etter sprekkdannelser både inni og på utsiden. Hvis hjelmen har synlige skader eller har vært utsatt for en ulykke bør hjelmen byttes ut, ettersom hjelmens beskyttelsesevne kan være betydelig svekket.


Det er anbefalt at hjelmen byttes ut hvert 2-3 år, avhengig av bruk, vedlikehold og oppbevaring. Det er også viktig å bytte ut hjelmen hvis den har blitt for liten for barnet. Et lite tips er å undersøke hjelmens tilstand rett før sykkelsesongen starter, slik at man kan finne ut om man trenger å skaffe en ny hjelm for årets sesong. Bytt hvis du er i tvil på om hjelmen holder en sesong til. Det er tross alt en billig forsikring hvis man skulle falle av sykkelen.

bird

Hos oss finner du et håndplukket utvalg av leker, interiør og utstyr til barn. Vi er kjent for våre kvalitetsleker som varer lenge, har høy lekeverdi og godt pedagogisk innhold. Sortimentet består av de beste merkene med trygge, gode materialer.