Sprell logoSprell logo
Rollelek er viktig for barnets utviklingRollelek er viktig for barnets utvikling
Rollelek er viktig for barnets utviklingRollelek er viktig for barnets utvikling

Rollelek er viktig for barnets utvikling

Rollelek er en av de viktigste formene for lek. Gjennom leken lærer barna å ta hensyn og å samarbeide.

Hva er rollelek?

Rolleleken er mer enn bare moro for barna, den er proppfull av nyttige funksjoner for barnets utvikling! Rollelek er en spontan og fri lek hvor barnet går inn i en annen rolle og later som en selv eller det de leker med er noe annet enn det de egentlig er. Typiske rolleleker omhandler mor, far og barn, å snakke i telefonen eller å leke med pinner som de er sverd. Leken kan utspille seg ved alenelek eller sammen med flere barn, kostymer, lekebiler, dukker, pinner eller andre gjenstander barnet har tilgjengelig. Det er bare fantasien som setter grenser!

Rolleleken lærer barna sosiale spilleregler

Rolleleken ses på som en av de viktigst formene for lek i barnehagen (Barnehagenett.no). I rolleleken kan barna eksperimentere med forskjellige identiteter, scenarioer, reaksjonsformer og atferdsformer. På denne måten kan de prøve ulike måter å være, snakke og oppføre seg på uten at det vil ha konsekvenser for det virkelige livet. Denne friheten kan føre til at barnet oppdager nye kvaliteter i seg selv og får nye perspektiver. Barna henter inspirasjon fra mennesker, situasjoner og ting de ser rundt seg, og tar det med seg inn i leken - som hund, pirat, mamma, de ansatte i barnehagen eller en superhelt.

Når barna kler seg ut og leker rollelek får de også muligheten til å utvikle sine samspillferdigheter og evnen til å ha sympati med andre enn seg selv. Rolleleken er derfor en viktig funksjon for å utvikle barnets sosiale kompetanse. I leken vil barna lære å ta hensyn til hverandre, lytte og samarbeide. Når barna leker med andre barn må de bli enige om hvordan leken skal utspilles - hvem som skal være hvem, hvor de er og hvilken tid på døgnet de leker at de er i. Deltakelse i lek er også en super måte for de å lære seg å kommunisere med andre og utvikle sosiale og språklige koder.

Rolleleken lærer barna språkutvikling

For de små som ikke har utviklet ordforrådet tilstrekkelig, kan rolleleken være en naturlig uttrykksform hvor de kan formidle sine tanker og følelser. Situasjonen de utspiller kan også si noe om hva de prøver å forstå eller hva de tenker på. Rolleleken endrer seg i takt med at barnet blir eldre, og etter hvert som barnet tillærer seg nye ord og uttrykk kan rolleleken også hjelpe barnet med å flette de nylærte ordene inn i dialoger og sammenhenger. På denne måten er rolleleken viktig for barnets uttrykksform og språkutvikling gjennom flere stadier i oppveksten.


Utforsk verden gjennom lek

Barn lærer noen ting langt bedre gjennom lek enn når de sitter på skolebenken. Lek gir barna mulighet til å utforske verden på egne premisser, og de kan dykke inn i situasjoner de lurer på og er fascinerte av - som de voksnes verden, ja til og med liv og død. Og fordi alt er "på liksom" føles det trygt å utforske dette nye og spennende. "Late som leken" gir barn mulighet til å bruke fantasien, bearbeide sine egne erfaringer og imitere voksenlivet på en ufarlig måte.


De voksnes rolle i leken

Rolleleken utspiller seg naturlig ut fra barnets fantasi, men det kan likevel være nyttig med en voksen til stede for å observere hvordan leken utspiller seg. Lek må ofte læres og foreldre har derfor en sentral rolle i å forutsette god lek. Dette også for å passe på samspillet mellom barna som leker sammen og at det ikke utvikles i negativ retning. Barna tar fort til seg nye impulser og kan derfor raskt bli påvirket av de dem leker med. Leken kan i enkelte tilfeller være destruktiv uten at barna selv har det til hensikt. I tillegg vil barnet sette stor pris på om de voksene blir med i leken. Her vil det være av stor betydning at den voksne tørr å bevege seg ut på gulvet eller sette seg ned sammen med barnet. Det kan være fint at den voksne bidrar til å improvisere fortellinger og roller, og så la barnets fantasi sette premisser for leken. Vær åpen for og anerkjenne de idéer og forslag som dukker opp.


Rollelek og utkledning

Barn elsker å kle seg ut, enten det er i lek eller til spesielle anledninger som Halloween, barnebursdag og karneval. Ved å kle seg ut tar barna rolleleken videre ved å ikke bare uttrykke seg i for av språk og oppførsel, men også gjennom hvordan de ser ut. Når de tar på seg et løvekostyme vil de brøle, og når de ikler seg et politikostyme vil de basere oppførsel og handling på det de har sett at politibetjenter gjør. Kostymer, ansiktsmaling og rekvisitter som hatter, haler og neser kan forvandle minsten fra et lite barn til den skumleste superskurken i gata.


Med kostymer og utkledning kan de voksne delta og legge til rette, inspirere og invitere til rollelek. På denne måten viser vi at vi tar barna på alvor, og forstår lekenes egenverdi. I Sprell har vi håndplukket kostymer og tilbehør i høy kvalitet for å bidra til at barn kan glede seg over utkledning og rollelek i mange år. 

5 tips til rollelek


Kjøkken og butikk

Finn frem lekekjøkkenet, lekematen, kjeler, kasseroller og annet kjøkkenutstyr og lek at dere lager mat sammen. Med smattelyder kan dere late som om dere smaker på den fantasifulle maten. Denne rolleleken er perfekt å ta med seg ut året rundt, da dere kan lage fantasimat av både snø, søle og sand.

Telefon

Finn frem telefonen og lag en morsom samtale med barnet. Eller kanskje dere skal late som om dere ringer bestemor eller bestevennen borti gata? De aller meste kan brukes som telefon; en lekebil, en sko eller favorittbamsen.

Lek at dere er dyr

Ned på alle fire og brøl som en løve, eller kanskje er dere aper som klatrer på stolene? Spill ut deres favorittdyr sammen.

Utkledning

Kle dere ut sammen. Med en gammel hatt, en hårbøyle med katteører eller litt ansiktsmaling kan dere skape fantasifull lek som varer i timevis.

Biler og kjøretøy

Lag motor- og flylyder mens dere kjører med lekebilene over gulvet. Kanskje skal dere også plukke opp noen passasjerer på veien, eller fylle bensin?

bird

Hos oss finner du et håndplukket utvalg av leker, interiør og utstyr til barn. Vi er kjent for våre kvalitetsleker som varer lenge, har høy lekeverdi og godt pedagogisk innhold. Sortimentet består av de beste merkene med trygge, gode materialer.