Til Toppen
 • 0
  Favoritt
 • 0
  Klikk & hent
 • 0
  Handlekurv

Tips og utstyrsliste til skolestart

Skolestart er en av de store merkedagene i livet! Å være førsteklassing er morsomt og spennende, men kan også være litt krevende og skummelt. Vi gir deg gode tips til aktiviteter og oppgaver barna kan kose og more seg med i forbindelse med forberedelse til skolestart. 

Tips til foreldre

Det er helt naturlig å være litt spent og ha tanker om hvordan barnet vil trives på skolen. Heldigvis er det ting vi foreldre kan gjøre for at det skal gå litt lettere. 

 • Snakk sammen om å være en god venn. Barns vennskap er betydningsfulle!
 • Les høyt for barnet så ofte du kan, og snakk om det dere leser.
 • Syng sanger, regler og rim sammen.
 • Øv på å ta på klær og sko selv. Å kunne kneppe knapper og knyte skolisser selv er kjekt å kunne, og bygger også selvtillit og gir mestringsfølelse.
 • Øv på å gå på toalettet selv.
 • Spill spill og brettspill sammen. Favoritter som Ludo, Memo og stigespill lærer barna å vente på tur.
 • Få inn daglige rutiner, og bruk den siste tiden før skolestart til å komme inn i gode søvnrutiner. Skolen krever mye konsentrasjon, så nok søvn er viktig. Å pakke sekken om kvelden er også en fin rutine å lære fra start.
 • Ta med barna når dere skal handle ting til skolestart. Det er både kjekt og spennende for barnet å bli inkludert, og selvfølgelig veldig stas om de får velge sekk og tilbehør selv.
 • Besøk skolen barnet skal starte på, og gjør dere kjent med uteområdene.

Utstyrsliste til skolestart

Skolesestart er spennende og stort, og uansett om barnet skal ha sin aller første skoledag eller begynner i ny klasse er det store forventninger knyttet til den store dagen i august. 

Å begynne på skolen krever en del annet og nytt utstyr enn det barna trengte i barnehagen. Skrivesaker, pennal og en ryggsekk barnet skal bære selv er utstyr det er kjekt og stas å ha på plass før første skoledag. Det er ulikt fra skole til skole hva barna må ha med seg, så følg med på skriv rundt hva dere trenger til den skolen barnet skal begynne på. Et utgangspunkt og en generell utstyrsliste til skolestart ser ofte ut som denne:


SKOLESEKK
En skolesekk er helt nødvendig når barnet skal begynne på skolen. Spør gjerne butikkpersonalet og prøv den nye ryggsekken på. En god skolesekk skal sitte ergonomisk godt på ryggen, ha polstrede skulderstropper, oversiktlig rominndeling og være enkel for barnet selv å åpne og lukke. 

PENNAL Pennal er et viktig utstyr som det også er stas for barnet å velge ut selv. Det finnes både ulike farger og fasonger å velge mellom, og pennal med og uten innhold. 

SKRIVESAKER Selv om mange skoler sørger for at barna får både blyant og viskelær ved skolestart, vil man oppleve at man må fylle på når barna bruker opp og/eller mister skrivesakene. Et sett med blyanter, en blyantspisser, viskelær og fargeblyanter i pennalet er kjekt å ha.

MATBOKS Med plass til rikelig med sunn og god mat. Helst bør boksen ha flere rom, og være lett å åpne og lukke. En matboks i god kvalitet bør holde maten frisk og god, og tåle å gå i bakken uten at noe går i stykker eller i lås. Hvis barnet skal gå på SFO bør dere ha to matbokser; én til spisefri og én til SFO.

DRIKKEFLASKE Barnet bør alltid ha en drikkeflaske liggende i skolesekken, selv om noen velger å også bestille skolemelk. På turdager kan det også være kjekt å ha en termos liggende.

GYMBAG OG SKIFTETØY I førsteklasse er det ikke nødvendig med en gymbag, men etter hvert som barna blir større vil de trenge en. I førsteklasse kan det være kjekt å ha med et ekstra skift i gymbagen, i tilfelle de blir våte av regn. 

Skolesekker og tilbehør

Den første skolesekken er selveste symbolet på at barnet har nådd skolealder, og kjøpet av denne sekken er derfor stort for både barn og forelder. En god skolesekk bør bære slitesterk og ergonomisk tilpasset den lille ryggen for optimal bærekomfort, så barnets rygg og skuldre ikke belastes mer enn nødvendig. For å beskytte de små kroppene er det viktig å sørge for at sekken ikke er for stor, og at det kan justeres slik at den sitter riktig. 

Kjekt å vite når du skal kjøpe sekk:

- Det er viktig å velge en sekk som passer til barnet og barnets rygg, den bør ha en ryggplate med god polstring, som følger ryggen og sitter godt inntil uansett om barnet har på en t-skjorte eller en tykk vinterjakke.       

- Skulderstroppene bør være godt polstret. Det er en fordel at de er lett innsvingt, da vil de sitte bedre og gi bedre armbevegelse. Sekken bør ha en justerbar brystrem og hofterem slik at barnet kan få sekken godt inntil ryggen og at den holder seg der, og for at den ikke skal gli ut på skuldrene.

- En for høy sekk vil dulte borti bakhodet. Er sekken for lang vil den ligge for langt ned på rompa og gnage og gi ubehag når barnet går.

- Rominndeling er et pluss, barnet bør ha de tyngste tingene tettest mot ryggen slik at det blir jevn og riktig vektfordeling. Se også etter en sekk som ikke er for tung i seg selv, det blir vanskeligere både å håndtere og å bære.

- Barnet må kunne klare å ta av og på sekken selv, samt stramme stroppene selv. Sekken bør være godt utstyrt med reflekser, både på sekken og på regntrekket.

- La barna få bestemme farge og mønster, en sekk barnet liker blir brukt


Les mer om hva du bør tenke på når du skal kjøpe skolesekk HER

Frii of Norway

De flotte ryggsekkene fra Frii of Norway er lette i vekt, de har et bæresystem som er spesielt tilpasset for barn og kommer med mange smarte løsninger: magnetlås som er enkel å åpne og lukke, innvendig lomme til blant annet matboks og nettbrett, og enkel ett-greps innstramming. 
Sekkene har en innvendig spile som følger ryggens kurve, gode kompresjonsputer i rygg- og hoftestropp, og godt med reflekser, slik at barna syns også i mørket.


KAMPANJE


Nå får du 30% på alle ryggsekker fra Frii of Norway!

Lek og lær før skolestart

Har du ivrige skolebarn i hus? Flere barn viser interesse for bokstaver, tall og lesing før skolestart, og det er ingenting i veien for å la de ha det gøy og starte læringen før. La skolestarteren bli kjent med bokstaver og øve på å skrive sitt eget navn. Kjekt er det også om barnet kan telle til ti! Vi har et stort utvalg skoleberedende bøker, aktiviteter og spill som gjør læringen mer morsom.

Godt verktøy må til

Et romslig pennal er viktig og hos Sprell finner du pennal både med og uten innhold. Du finner også et stort utvalg av innhold til pennalet; ergonomiske blyanter og fargestifter som er gode å holde i og som er av aller beste kvalitet. Blyantene vet vi gir en sterk, klar og dekkende farge. Ikke minst er de fri for gift og snusk, og kan trygt tygges på... for det gjør jo barn!

Mat og drikke uten snusk

Velg matbokser og drikkeflasker som er godkjente for matoppbevaring og er fri for BPA og andre giftige snusketing. Det er i tillegg ganske fint om barna selv klarer å åpne og lukke selv, og at det er plass til frukt og annen snacks. Prøv ut matboksene sammen med barna, og se om de har for harde klemmer eller lignende.

Vi har håndplukket matbokser og drikkeflasker, slik at du kan være trygg på at det du kjøper er både sikkert og godkjent.

Gjør barnerommet klart til skolestart

Det er stor stas å begynne på skolen og et nytt skoleår. I starten fungerer det fint å bruke kjøkkenbordet som lekseplass, men det er noe spesielt med å få en helt egen plass på barnerommet. Med et funksjonelt skrivebord og godt leselys kan du skape en god arbeidsplass som oppmuntrer til lek, utforskning og læring. 

meld deg på nyhetsbrev
tilbud, nyheter, konkurranser og eksklusive rabatter


Sprell - kvalitetsleker og barneromsinteriør siden 1995
© Copyright Sprell AS - org.nr. 914 595 010 - Grini Næringspark 10, 1361 Østerås