Til Toppen
 • 0
  Favoritt
 • Klikk & hent
 • 0
  Handlekurv

Gode tips til hjemmeaktiviteter for barn og voksne


Vanskelig å finne på nye ting og artige aktiviteter som kan trigge til lek og moro? Få nyttige tips og ideer til ting barna kan finne på. Aktivitetene trenger ikke å være så avanserte – hold det enkelt, gjør det sammen og skap samtidig glede og latter for store og små. La dere inspirere av klassikere som telleleken og Kims lek, eller sjekk ut noen av tipsene fra oss og andre Sprellere: 

Bestselgere til hobbyverkstedet

Populære spill for hele familien

10 RASKE TIPS TIL INNEAKTIVITETER

 • HYTTE Bygg hytte av stoler, pledd og dyner.

 • ORDLEK Lag en ordlek. Klarer du å komme på fem matvarer som begynner på bokstaven P? Eller hva med fem jentenavn på N?

 • FOTOGRAF Gi barna en fotooppgave. Førstemann til å ta bilde av en Q-tips sammen med en melkekartong!

 • PAPIRDUKKER Lag papirdukker. Tegn en figur, klipp ut og se om du kan tegne klær som passer til. 

 • TROLLDEIG Den klassiske trolldeigen slår aldri feil! Mel, vann og salt. Lag figurer og stek dem i ovnen på 160 grader til de har stivnet.

 • TEGNEKONKURRANSE Gå sammen om å tegne noe. Et tøft monster, kanskje? En kan tegne hodet og noen andre kan tegne kroppen.

 • LUNSJ Gjør lunsjen til en piknik på stuegulvet. Kanskje barna kan hjelpe til med å bake rundstykkene først?

 • KINO Lag hjemmekino! Bygg et telt av laken og stoler foran TV’en og pop popcorn.

 • TÅRN Bygg et tårn av et eller annet. Det kan være leker, bokser eller hva med spagetti? Kun fantasien (og mamma) setter grenser!

 • LØV Lag fine bilder av presset løv fra hagen.

Alt barna trenger for å tegne og male

Klippe, lime, tegne og male. Du finner et bredt utvalg av tegne- og malesaker til både små og store hos Sprell. Inviter med barna inn i en fargerik og kreativ verden med tusjer, malepensler og fargeblyanter som er tilpasset barnas små hender. 

Klassiske spill og leker til innekosen

 • KIMS LEK Legg ulike gjenstander på et bord og la barna kikke på og studere det i for eksempel 30 sekunder. Når deltakerne ikke ser på, kan du fjerne en av tingene på bordet, før barna så skal se hva som ikke lenger ligger der. En annen vri på leken er at det er om å gjøre å huske så mange gjenstander som mulig.

 • MAKSLEKEN Deltagerne får bind for øynene og skal smake på ulike matvarer for å så gjenkjenne hva det er. Dette kan også gjøre med lukt! Eksempler på matvarer som kan brukes er sjokolade, appelsin, tannkrem, kanel osv.

 • LYTTE OG KJENNE Spill av eller lag en lyd som barna ikke ser opphavet til. Klarer de å gjette hva det er? Eller så kan du plassere ulike gjenstander i en plastikkpose eller sekk, og la de små kjenne seg frem til hva det kan være.

 • KLOKKELEKEN Har du en klokke i huset som tikker? Gjem den på et spennende sted i huset og la barna lete til de finner den! For at man skal høre tikkingen må alle være stille, og det gjør kanskje ikke noe i disse hjemmekontordager?

 • ALIASLEKEN Som i brettspillet Alias skal barna forklare ulike ord uten å bruke selve ordet. Dette er super språktrening og kanskje et morsomt avbrekk i hjemmeskolen? Bruk bøker og aviser for å finne passende ord og bygg dere opp en liten ordbank som kan brukes igjen og igjen. 

 • DYREHAGE Klipp ut dyremasker av ark eller kartong, lag hull til øynene og også på hver side og sett strikk eller tråd i. La barna fargelegge selv, da får du sysselsatt de litt. Du kan for eksempel sette et tema på dyrene: ville dyr, husdyr fantasidyr etc. 

 • HJEMMEBOWLING Fyll noen brusflasker med sand eller vann, mal de gjerne i ulike farger. Still de opp på gulvet og trill ball mot dem. Vips... herlig og enkel bowling!

 • BALANSEBRETT Har du en skoeske? Eller en annen liten eske? 

Klipp ned kantene litt så de er mellom 5 og 10 cm høye. Tegn en labyrint, eller et mønster og fargelegg litt i bunnen av esken, og lag hull et par steder, store nok til at klinkekuler (eller andre kuler du har) kan falle gjennom. Slipp klinkekulen ned i esken og balanser så godt du kan uten av kulen faller gjennom hullene dine. 

Vips, så har du et hjemmesnekret herlig labyrintspill.
Psst! Det går jo an å tegne ditt eget ansikt i bunnen av esken, og hullet, ja det kan være munnen... 
munnen har lyst på klinkekulen... men du må prøve å unngå det da. Vinneren er nemlig den som klarer å balansere kulen lengst uten at den faller gjennom... kos dere sammen og lag en liten familiekonkurranse ut av det :)FINNE- OG TELLELEK I HUSET

1. Finn 10 ting sorte ting i huset

2. Tell hvor mange reflekser dere har i huset

3. Sett skoene i gangen på rekke og rad, og tell hvor mange sko dere har til sammen

5. Hvor mange kosedyr har dere med brune øyne

6. Hvor mange gafler har dere i skuffen

7. Gjem 5 leker på steder du ikke har leker til vanlig, og be barna finne dem

8. Finn 7 klær som ikke ligger i kleskapet ditt, førstemann å samle dem og legge de i klesskapet

9. Hvor mange leker får du plass til i lekekassen din. Tøm ut, og tell mens du legger lekene på plass igjen

10. Titt under kommoden eller bordet, finn minst 5 smuler og samle dem sammen

Lag en liste og send barna ut på oppdagelsesferd!

Klassiske leker som enkelt kan tilpasses barnas alder

 • Huskelek i stua: Flytt rundt på 5 pynteting mens barna ikke ser. Si klart når du er ferdig og la barnet prøve å finne ut hva som er flyttet og som nå står feil.
 • Hode og kroppsamarbeid: Brett et A4 ark i to, tegn et kult hode på den ene siden av bretten, ikke la noen se. Så tegner du to streker som blir halsen, disse to strekene lar du gå litt over på andre siden av bretten. Gi arket til nestemann, han/hun skal tegne kropp utfra hals-strekene dine. Når begge er ferdige, bretter dere ut arket og kan le sammen av den morsomme tegningen.

 • Eksperiment på kjøkkenbenken: Ta ca 2/3 vann og 1/3 olje, en liten klype salt og noen dråper konditorfarge - se hva som skjer... dette er kult og så enkelt.

 • Krypende kryp: har du whiteboardpenner hjemme? Tegn små edderkopper eller frosker, marihøner eller rompetroll i vasken på badet, nær sluket. Senk proppen og fyll forsiktig med litt vann så vannet går over tusj-tegningene... noe magisk skjer.. dyrene våkner til liv!

Hva med en rolig lesestund?

Fysisk aktivitet og lek ute

Det er viktig å komme seg ut litt, og få rørt litt på kroppen. Finn frem sparkesykkelen, gatekrittet og hoppetauet – eller akebrettet om det er snø der dere bor. 10 tips til gøyale uteleker

1. Sykle og sparkesykle

2. Gatekritt, paradis og hoppetau er like gøy året rundt

3. Finn frem utespillene. Ringspill, kubb og kaste på blikkboks er gode klassikere!

4. Lek gjemsel

5. Spis lunsjen eller middagen ute. Kanskje dere til og med lager maten på bål?

6. Lag en hinderløype i skogen, hagen eller lekeplassen

7. Skogstur eller aketur

8. Er det snø der dere bor? Arranger en akekonkurranse!

9. Spikking. Passer best for de litt større barna, men er veldig moro

10. Skattejakt. Gjem små skatter i skogen eller utenfor huset, og la barna lete

Mange klassiske uteleker kan også gjennomføres inne, eller kanskje barna kan ta med seg brettspillet ut?

Hva med å sette opp telt i hagen og lage en hyggelig plass hvor barna kan oppholde seg uten at det blir for kaldt?

Morsomme enkle aktiviteter og tips fra oss og andre Sprellere:

☘ Plukk kongler, skjell, steiner, pinner/røtter.
Ta med hjem og mal, lag kule figurer, monstre og dyr. 

☘ Ta med barna ut og plukk søppel.


☘ Finn frem spiker, hammer og planker og slipp kreativiteten løs.

☘ Sett ut kopper eller liknende i to parallelle baner, med litt mellomrom. I den ene enden av banen har dere en haug med sokker, bamser eller noe annet. Start to og to samtidig og ha parallell stafett. Slalåm, krabb med et ben på hver side, hopp fra ene siden til den andre etc. hent en gjenstand og ta den med tilbake til start. Deretter ny runde. 

Hvem flytter haugen med gjenstander først?

☘ Løft den ene kortsiden av bordet og legg noen bøker under hvert ben. En står ved den høyeste enden og slipper småklosser, legoklosser, blyanter eller liknende ned bordet, fort, sakte, venstre, høyre...


Den andre står nederst med en liten bøtte og prøver å fange det som slippes ned. Det er om og gjøre at ingenting faller utenfor bøtten

☘ Spill via videosamtale. 

Ring en venn og start videosamtale. Finn frem yatzy, ludo eller andre spill. Begge bør ha egne terninger, og en av dere kan være den som skriver. 

Ordlek, snakk med hverandre og kom på alle ting du vet om på bokstaven B eller alle navn/land/personer du kjennermeld deg på nyhetsbrev
tilbud, nyheter, konkurranser og eksklusive rabatter


Sprell - kvalitetsleker og barneromsinteriør siden 1995
© Copyright Sprell AS - org.nr. 914 595 010 - Grini Næringspark 10, 1361 Østerås