Sprell logoSprell logo

Vinterlek

Vinterlek og utekos

Tid for vinterlek

Det er herlig å kunne leke i snøen, lage snømenn og snølykter, for så å varme kroppen med deilig kakao etterpå. Vinterlek er supergøy med kjelker, akebrett og miniski - samtidig med å base i snøen. Med morsomme leker for barn ute blir det full fart i bakken, i hagen og på lekeplassen for både liten og stor. Vi har et stort utvalg av vinterleker til barn, i tillegg til termoser, matbokser og pølsespyd til skituren.

Utetid gir bedre konsentrasjon

Visste du at mye utetid i barnehagen har vist seg å ha positiv effekt for barnas konsentrasjon når de starter på skolen? Universitetet i Oslo har gjort en studie på dette og funnene tilsier blant annet at "barn med flere timers utelek i barnehagen var mer konsentrerte, mindre hyperaktive, flinkere til å dele og være en god venn enn andre barn", barnehage.no. Utelek har derfor flere helsemessige gevinster for de små, i tillegg til at det er supergøy kvalitetstid for familien i helgene og andre fridager. Ta med dere et akebrett, miniski, skihoppere, kjelker eller andre kule vinterleker og kos dere i snøen med god samvittighet.

10 vinteraktiviteter for hele familien!

PINNEBRØD PÅ BÅL

To kopper hvetemel, litt salt og en teskje bakepulver eltes sammen med vann til en passe tykk deig. Kna godt, rull deigen til en lang pølse og snurr den rundt en pinne/grillspyd. Beveg spydet mens brødet steker frem til det er gyldent og fint!HOPPBANE

Skal du lage hopp- eller bobbane vil den bli ekstra rask om du sprayer den med vann og lar det stivne! Et tips er å forme den med langsiden på en 1 1/2 flaske, da blir den jevn og fin. Lag mål- og startflagg av tegneark eller papp/kartong og fest på for eksempel en pinne fra skogen eller en grillpinne.FARGERIKE ISSKULPTURER

Tomme melkekartonger, pappkopper og andre oppbevaringsbokser passer helt utmerket som isformer! Fyll boksene med vann, hell oppi maling fra Djeco og sett formene ut i kulda. Så fort isen har stivnet er det bare å presse ut skulpturene, bruke fantasien og lage morsomme kreasjoner.SNØLYKT

Bland litt fingermaling eller vannmaling med vann og dynk noen av snøballene, vips - en fargerik lyslykt som ingen andre har!

ISLYKT

Finn to bokser i ulik størrelse. Fyll den minste med vann, og sett oppi den største, og fyll så også den med vann. La det fryse til is. Når isen er hard fjerner du den minste boksen og løfter den store isblokken ut. Sett noen telys oppi og lag koselig utelys.

LAG SNØVULKANER

Hva skjer når du blander sammen natron, eddik og rød konditorfarge? Jo, du får en kul vulkan som spurter lava! Barna kommer garantert til å like dette kule eksperimentet! Alt du trenger er et lite glass eller en brusflaske, naron, eddik, Zalo, konditorfarge og snøen du finner ute på bakken.

1. Bland Zalo og litt konditorfarge i en flaske eller et lite glass

2. Bygg ut en høy vulkan ute i snøen og sett flasken eller glasset med Zalo i midten. Pakk snøen tett og hardt rundt

3. Hell ca en dl eddik i flasken/glasset og tilsett noen spiseskjeer med natron oppi (i én bevegelse). Hopp raskt unna og se hvordan vulkanen begynner å bruse og boble! Når natron og eddik blandes skjer det en kjemisk reaksjon som gjør at det dannes gassbobler - kjempespennende!

VINTERLEKER

Arranger et OL med akekonkurranse, skihopp, snømannbygging og løping i snø! Førstemann i mål!LAG ISLYKTER OG LEK ARKEOLOG

Fyll en beholder eller bøtte med vann og putt dinosaurene i vannet. Om du lar bøtten stå ute over natten fryser vannet til is, og de små kan få leke arkeologer! Også gøyal pynt til utebursdagen.BLÅS BOBLER I MINUSGRADER

Det er ikke bare-bare å blåse såpebobler i kulden, men det er skikkelig gøy når man først får det til! For best resultat bør det være minimum -3 grader eller kaldere, og gjerne vindstille så ikke boblene flyr så raskt avsted.

Du trenger: 0,5 dl oppvasksåpe, 0,5 del vann, 1 ts sukker go 1 ts glyserol (fås på apoteket og Panduro). La blandingen sette seg i ca 30 min før dere blåser i vei med en såpeboblepinne (kilde: SOS-barnebyer)

Lag iskuler som kan henges på trærne

Det er utrolig mye gøy man kan lage når det er kaldt ute! Hva med å dekorere et tre med iskuler?

Dette har vi brukt:

- Nedbrytbare ballonger

- Ståltråd

- Lekedyr fra Papo

- Vann

- Tråd til oppheng

- Saks

TIPS! Bruk gjerne giftfri maling eller konditorfarge i vannet, da kan du lage et fargerikt tre!

Slik gjør du:

1. Putt lekedyr (Legofigurer, kongler eller annen dekorasjon) inn i ballongene

2. Fyll med vann

3. Legg en ståltråd dobbelt og stikk inn i ballongen (dette skal være opphenget når vannet er frosset)

4. Knyt ballongen igjen

5. Knyt en vanlig tråd rundt ballongen og heng opp i treet

6. Vent ca 24 timer (avhenger av hvor kaldt det er) - kan også legges i fryseren

7. Klipp av ballongen og voila!

Lag islykter og lek arkeolog

Lag fargerike isskulpturer

bird

Hos oss finner du et håndplukket utvalg av leker, interiør og utstyr til barn. Vi er kjent for våre kvalitetsleker som varer lenge, har høy lekeverdi og godt pedagogisk innhold. Sortimentet består av de beste merkene med trygge, gode materialer.